Logo onseilandgoeree.nl


De boekpresentatie van 'Ooggetuigen van de watersnood 1953' door Willem van der Ham. FOTO: Erwin Guijt
De boekpresentatie van 'Ooggetuigen van de watersnood 1953' door Willem van der Ham. FOTO: Erwin Guijt (Foto: Erwin Guijt)

'Het voelde alsof ik zelf de ramp had meegemaakt'

In Battenoord was vrijdag 26 januari de boekpresentatie van het boek 'Ooggetuigen van de watersnood 1953' van historicus Willem van der Ham. Hij verzamelde verslagen en verhalen van ooggetuigen voor zijn boek, het bleek dat de situatie in Battenoord representatief was voor de rest van het rampgebied. Ter ere van zijn nieuwe boek gaf Willem van der Ham een interview met Ons Eiland over het schrijven van het boek en de impact die het boek op hem heeft gehad.

door Evi Vos

BATTENOORD - Voor dit boek heeft Willem bijzondere bronnen gebruikt, namelijk ooggetuigenverhalen uit 1953, een paar weken na de ramp. Willem: "Dat zijn vaak andere verhalen dan die jaren later worden verteld. De ooggetuigen die hun verhaal deden in 1953 waren nog getraumatiseerd van de ramp, mensen waren niets vergeten. De raarste details wisten ze nog." De voornaamste twee bronnen die Willem heeft gebruikt, zijn interviews met tweehonderd mensen verspreid over het eiland van de Provinciale Waterstaat en de ooggetuigen verslagen die de burgemeester van Nieuwe-Tonge liet optekenen door de overlevenden. ''De verhalen hadden een grote emotionele lading, zo net na de ramp. De aangrijpende verhalen zijn terug gevonden in het archief. Een andere bron die ik gebruikte, waren de kladjes en aantekeningen van een Haagse ambtenaar uit het provinciaal crisiscentrum. Dat geeft een heel goed beeld van de paniek na de ramp en hoe de hulpverlening op gang kwam. Verder heb ik ook ooggetuigen gesproken die in de verslagen van de burgemeester van Nieuwe-Tonge voorkomen. De bronnen zijn daardoor heel uniek, ze beschrijven wat er gebeurt tijdens een ramp en hoe mensen dan zo'n situatie ervaren'', vervolgt Willem.

Persoonlijk
Het was voor Willem een bijzonder project, hij kwam door alle persoonlijke verhalen dicht bij de mensen en bij de emoties van mensen: ''Ik heb met mensen uit Nieuwe-Tonge gesproken die de ramp hebben meegemaakt, sommigen van hen denken nog dagelijks aan de ramp. Er was bijvoorbeeld een man die zijn ouders is kwijtgeraakt tijdens de Watersnoodramp. Hij heeft vroeger veel kunnen opschrijven, maar het lukte hem niet om alles op papier te krijgen. Hij wordt nog steeds dagelijks met tranen in zijn ogen wakker. Voor sommigen was dit onderwerp dus erg moeilijk. Het werd op den duur voor mij ook zwaar'', vertelt Willem. Een conclusie die Willem trok na het schrijven van zijn boek was dat je nooit precies weet hoe een ramp zich voltrekt: ''Het is allemaal echt toeval, je hebt je lot niet in de hand."

De boekpresentatie, die plaatsvond bij Camping De Grevelingen, was vanwege het persoonlijke contact met de ooggetuigen erg speciaal voor Willem: ''Ik vond het bijzonder dat zoveel overlevenden gekomen waren, de eerste exemplaren van het boek zijn overhandigd aan de ooggetuigen en nabestaanden." Een van hen mailde hem: "Wat een indrukwekkend boek heb jij geschreven. Als ik jouw boek lees, is het alsof ik het zelf meegemaakt heb." Willem is ontroerd: "Zo'n reactie is mooier dan de beste recensie.''

'Ooggetuigen van de watersnood' is in alle boekhandels en op bol.com te koop voor 24,90 euro. Het boek bestaat uit 272 bladzijden en is uitgegeven door uitgeverij Boom. Er staan foto's in die nog nooit eerder gepubliceerd zijn, zoals foto's van Battenoord en Nieuwe Tonge vanuit de lucht, net na de ramp. De luchtfoto's geven goed weer wat er aan de hand was.

reageer als eerste