Logo onseilandgoeree.nl


Foto: Evi Vos

Biodanza: de dans van het leven

Er beginnen morgen heel bijzondere danslessen in het Klein Handelsgebouw in Sommelsdijk, namelijk Biodanza, ''de dans van het leven'', van Angela Anemaat. In een interview vertelt ze mij wat Biodanza precies is, wat het voor iemand kan doen en wat voor invloed de dans op haar heeft gehad.

door Evi Vos

SOMMELSDIJK - De Dans van het leven, is afkomstig uit Chili, Zuid-Amerika. Het is een dans die niet om de juiste pasjes gaat, centraal staan gevoel, expressie, ontspanning en een verbinding maken met jezelf. Uiteindelijk zorgt Biodanza voor een positieve invloed op het leven. ''Er zit een bepaalde opbouw in de Biodanza lessen, waardoor je bewust wordt van je eigen lichaam en je eigen gevoelens. Deze bewustwording gaat geleidelijk'', vertelt Angela.

Angela danst al sinds 2009: ''Iemand wees me erop om biodanza eens uit te proberen, omdat ik niet in contact kwam met mezelf. Het is een proces van jaren geweest, maar ik merk nu dat ik het leven veel positiever in zie.'' Angela heeft eigenlijk nooit het plan gehad om danslerares te worden, maar tijdens het derde jaar in haar cursus veranderde dat. ''In dat jaar mocht ik lessen gaan voorbereiden, dat vond ik het leukste onderdeel van de opleiding. Ik vind het heel spannend om nu ook echt les te gaan geven,'' vertelt Angela enthousiast.

De lesopbouw
De biodanza lessen volgen een systeem, door het dansen verplaatst de focus van de gedachten in het hoofd, naar het voelen in het hart en uiteindelijk gaat dat over in actie: het dansen. In de lessen zit daarom ook een speciale opbouw, het begin van de les is gericht op het activeren van de cursisten, daarna wordt het afgewisseld met rustigere muziek ter ontspanning. Dit wisselt elkaar af. Tijdens ieder deel van de les, blijven de deelnemers hun eigen levensdans dansen. ''Dit zorgt er soms ook voor dat heftigere gevoelens geraakt kunnen worden, het is een goed middel om dichter bij jezelf te komen. Ik blijf me daarover verbazen'', vertelt Angela. Toen ik haar vroeg wat Biodanza voor haar betekende, zei ze: ''Het mooiste aan biodanza, vind ik dat je echt mag zijn, dat je jezelf mag zijn en dat je geen masker hoeft op te zetten. Wat je doet is oké, want het is jouw dans. Daarin is biodanza heel belangrijk geweest voor mij'' legt Angela uit.

Meedoen
Iedereen die geïnteresseerd in Biodanza kan meedoen. De lessen duren van 20.00 uur tot 21.30 uur. Het wordt aangeraden om op blote voeten en gemakkelijke kleding te komen dansen. Aanmelden via:

angelaanemaat@gmail.com

Reageer als eerste
Meer berichten